Prima pagina |  Harta Brasovului |  Articole |  Despre rezervarea online |  Portal Poiana Brasov |  Contact
|
Portal informare turistica Brasov - brasovean.ro: Informatii despre regiunea Brasov si Poiana Brasov. Cazare, gastronomie, restaurante, pizza, hoteluri, pensiuni, harta Brasov si Poiana Brasov, baruri si cluburi, cultura, teatru, monumente, galerii fotografii, cetatea Brasovului, Biserica Neagra, curs valutar, telefoane, magazin virtual, relaxare
Hanul \ Monument Eroi din Primul Razboi Mondial Casa Cincinat Pavelescu Bastionul Graft Casa Johannes Honterus Casa Andrei Muresianu si Constantin Secareanu Turnul Negru


Casa Sfatului Locatie: Piata Sfatului nr. 30
Anul constructiei: 1420

In veacul al XIV-lea, pe locul unde se afla astazi Muzeul de Istorie Brasov, exista un turn, situat pe atunci in afara cetatii. Acesta isi oglindea silueta in apele paraului ce cobora dinspre Schei spre Prundul Rozelor. In jur se afla o zona paraginita care ingreuna accesul spre santurile de aparare ale cetatii. Turnul raspundea la doua necesitati: una de paza, alta comerciala. Pe atunci intrarea negustorilor straini in cetate era oprita, ei trebuind sa-si desfaca marfurile in jurul turnului.
In secolul XV-lea cetatea isi largeste perimetrul, astfel in cuprinsul ei intrand si turnul ei de paza, precum si cladirea breslei cojocarilor, aflata in vecinatate. In 1420, acestei cladiri i se adauga un etaj pentru sedintele sfatului si pentru procese. Cladirea capata atunci denumirea de "Casa Sfatului". Aici este prezentat, la 17 februarie 1550, spectacolul cu piesa de teatru "Abel vinde pe Cain". Cojocarii isi pastreaza dreptul de proprietate asupra parterului pana in 1872, cand breselele sunt legal desfiintate. Intre 1515-1526 se adauga cladirii noi incaperi, destinate negustorilor de marfuri fine (matasuri, bijuterii, etc.). Intre 1525-1528 a fost construit turnul pentu observatie, inalt de 58 m. Turnul central este inconjurat de alte patru turnuri mai mici, avand in varf cate o sfera. Prezenta acestora semnifica dreptul orasului de a da sentinta cu moartea.
Prin 1523, in turnul Casei Sfatului este instalat un ceas, de catre mesterul Georgius din Sighisoara. Marele incendiu din 1689 provoaca distrugeri insemnate, iar acoperisul este distrus in intregime, reparatiile execut?ndu-se dupa opt decenii.
Dupa prima refacere, cladirea are un acoperis simplu de sindrila, pentru ca dupa 1774 sa i se inalte altul, in forma de bulb. Tot atunci i se adauga loggia de la parter, in stilul renasterii, pe care este asezata stema orasului. Din inaltimile turnului se vesteau diferite evenimante, de pilda incendiile. De aici denumirea de "Turnul Trompetilor". O incapere adaugata cladirii la parter era destinata pompierilor si instalatiilor de stingere a incendiilor. Aceasta a fost pastrata pana in secolul XVIII-lea. In preajma cladirii cu turn se afla piata, compartimentata dupa specificul produselor desfacute: targul graului, sirul dogarilor, situl inului, sirul florilor.
Monumentul si zona in care acesta este situat evoca si evenimente dramatice: in cladirea sfatului se aflau si incaperile inchisorii, iar in apropiere se inalta spanzuratoarea. Aici a fost expus in 1688, dupa executie, capul lui Stefan Stenner, unul dintre cei patru conducatori ai rascoalei impotriva stapanirii orasului. In 1792 sinistra instalatie pentru spanzuratoare este mutata in fata Portii Cetatii. Aici, in Casa Sfatului, se iau, veacuri de-a randul, hotarari legate de evenimente importante pentru Brasov, Tara Barsei, sau chiar pentru intreaga Transilvanie. Aici se decide opozitia impotriva predarii orasului Habsburgilor. Aici tine Mihai Viteazul una din dietele Transilvaniei.
Astazi Casa Sfatului se prezinta intr-o forma asemanatoare cu cea de dupa reconstructia din 1770-1774. In ceea ce priveste turnul, in forma sa actuala, dateaza din 1910. In 1950 in Casa Sfatului este inaugurat Muzeul de Istorie al Judetului Brasov.


Harta Brasov - versiune 1.0 beta
Z
o
o
m


+
0
1
2
-
Piata SfatuluiAnterioare Casa Negustorilor sau Podul batusilor 
Poarta Ecaterinei Urmatoare


 

Agentia de turism OMTravel din Brasov

PoianaBrasov.org - portal cazare si prezentare statiune turistica

Galerie fotografii
Biserica Buna Vestire

Agentia de Turism
O.M.TRAVEL - Brasov
Fundatura Rosiorilor nr. 2
500102 Brasov Romania
Telefon:
+40 268 54 77 55
+40 268 54 77 66
Fax:
+40 268 54 77 22
Mobil:
+40 727 111 888 
 
+40 752 223 333 
E-mail:
© Copyright 2001-2007 OMTravel SRL
Politica de confidentialitate |  Termeni de utilizare |  Despre rezervarea online
Functioneaza cu LOGShop - www.log.ro

Reteaua proprie:  www.omtravel.ro /  www.poianabrasov.org /  www.brasovturism.ro / www.scheinewhomes.ro / www.terensanpetru.ro /  www.limage.ro